UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Укргідрометцентрі пояснили, як впливають на спеку та зміну клімату бойові дії

Відповідні дослідження науковці проводять

Бойові дії в Україні, можливо, можуть бути одним із додаткових факторів впливу на погодні умови, зокрема аномальну спеку, однак наразі цей вплив оцінюється не надто високо, повідомила речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха.

Читайте також: Спека триває: як не «згоріти» вдома та на вулиці

Як повідомила експертка, в Українському інституті гідрометеорології є певні дослідження в цьому напрямку. “Але говорити безпосередньо про те, що зараз це має прямий вплив, дуже складно, особливо нам, як оперативним синоптикам. Трохи інші масштаби, тобто ці глобальні масштаби переміщення повітряних мас, це дуже потужні синоптичні процеси, і локальні прояви настільки сильно на них не можуть впливати”, – прокоментувала відповідні потенційні зміни Наталія Птуха.

Синоптикиня підтвердила, що певним чином бойові дії втручаються в клімат, проте глобально змінити його – ні. За твердженням експертки, говорити про вплив бойових дій як одну з причин кліматичних змін науковці на сьогодні з отриманих попередніх даних не можуть.

Як повідомлялось раніше, аномальна спека, яка прийшла в Україну на початку липня, поступово відступає. Синоптикиня Наталя Діденко зазначила, що антициклон, який тривалий час перебував над Україною і блокував таким чином просування вглиб континенту вологих і свіжіших повітряних мас із Атлантики, нарешті потроху руйнується. Оскільки це масивне і масштабне утворення, то й руйнування потриває якийсь час, проте тенденції вже очевидні.