UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні змінились вимоги до виписки лікарських рецептів

До прикладу червоний штамп "Вартість підлягає відшкодуванню" замінено на нове додаткове поле.

Нові вимоги до виписки рецептів на ліки та мед вироби вступили в дію 22 травня 2018 року. Нова форма рецепту є передумовою для впровадження електронного рецепту, який поступово має витіснити паперовий. Також нові зміни дають право виписувати рецепти лікарям, що здійснюють медичну практику як ФОП. На разі, як зазначають в Міністерстві охорони здоров'я України, поки електронний рецепт буде поступово впроваджуватися, нові поля заповнюватимуться на паперових бланках.

Першою "новинкою" у медичних рецептах буде те, що рецепти форми ф-1 мають містити таку інформацію про лікаря:

• Найменування закладу охорони здоров'я або ПІП ФОП;

• Адреса закладу охорони здоров'я або ФОП;

• Код ЄДРПОУ/ Реєстраційний номер облікової картки платника податків;

• Реквізити ліцензії на медичну практику або рішення органу ліцензування.

Водночас червоний штамп "Вартість підлягає відшкодуванню" замінено на нове додаткове поле у рецепті: "Джерело фінансування" в якому вказуватиметься назва урядової або муніципальної програми для пільгового відпуску лікарських засобів. В МОЗ вважають, що це поле в електронному рецепті дозволить чіткіше контролювати виконання урядових та регіональних програм.

У відомостях про пацієнта лікар повинен зазначити прізвище, ініціали та вік пацієнта, а також номер його амбулаторної чи стаціонарної картки. Номер картки поєднуватиме історію лікування пацієнта з усіма даними про нього в системі E-health. Також він допоможе уникнути плутанини, у разі якщо різні пацієнти матимуть однакові імена та дату народження. Назва лікарського засобу зазначається латинською мовою за назвою діючої речовини.

Зазначимо, що нові вимоги стосуються лише рецептів форми ф-1, а заклади охорони здоров'я зможуть і далі використовувати стару форму паперового рецепту ф-1 з червоною печаткою "вартість підлягає відшкодуванню" до того часу, поки наявні бланки не закінчяться. Також нові вимоги до рецепту не розповсюджуватимуться на рецепти на препарати інсуліну, допоки до електронного реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії не будуть внесені необхідні технічні зміни.

Нагадаємо, що у 2018 році перелік препаратів, які українці можуть отримати за урядовою програмою "Доступні ліки", збільшився з 198 до 239 найменувань.