Серед продуктів, які незабаром можуть отримати географічні зазначення, - херсонський кавун, гуцульська бринза і мелітопольська черешня.
Сім херсонських організацій, що представляють баштанництво, експортну діяльність і науково-дослідну сферу увійшли до новоствореної Асоціації виробників херсонського кавуна.
Першим поставленим перед Асоціацією завданням вони позначили реєстрацію географічного зазначення для своїх кавунів, повідомила прес-служба проекту "Географічні зазначення в Україні" на сторінці Facebook.
Слідом за баштанниками реєстрацію географічного зазначення для своєї продукції вирішили зробити виробники закарпатського сиру і садівники Мелітополя, які вирощують черешню.
Для українського споживача продукти з патентованим географічним зазначенням незвичні, вони не беруть це до уваги, тоді як європейський покупець знає, що такий вид продукції – це якість, відсутність підробки, екологічність і відмінний смак. Крім того, таке маркування пов'язане з культурою країни-виробника, традиціями та автентичністю.
Для виробників це вигідно тим, що така продукція коштує дорожче, а попит на неї значно вище, ніж на звичайну.
Зазначимо, раніше експерти склали рейтинг найбільш запитуваних експортних продуктів з України. В ТОП-10 увійшли заморожена малина, заморожена полуниця, очищений волоський горіх, тепличні томати, лохина, нелущений волоський горіх, суниця садова заморожена, черешня, огірки тепличні, часник, брокколі заморожена, цвітна капуста заморожена і яблука.