UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні ввели новий вид банківських рахунків

НБУ розробив порядок відкриття банками ескроу-рахунків.

В Україні вперше введений новий вид рахунків - рахунки умовного зберігання (ескроу) та визначено ескроу-агент, йдеться в повідомленні на офіційному сайті Національного банку України.

"У зв'язку із змінами в законодавстві України, пов'язаними із введенням нового виду рахунків - рахунки умовного зберігання (ескроу), Національний банк розробив порядок відкриття банками рахунків", - йдеться в повідомленні.

Про це йдеться в постанові правління НБУ від 18.12.2017 № 133 "Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

зокрема цим документом врегульовані наступні питання: визначено порядок відкриття і закриття рахунків умовного зберігання, встановлено перелік документів, які клієнт подає в банк при відкритті ескроу, визначений виключний перелік операцій, які можна здійснювати за рахунком умовного зберігання, надано право нерезидентам-інвесторам відкривати ескроу для перерахування коштів бенефіціарам.

Крім того, визначено порядок відкриття поточного рахунку типу "Н" представництву донорської організації, звернення стягнення на предмет обтяження, яким є майнові права на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку, шляхом договірного списання по платіжним вимогу обтяжувача.

Ця постанова набирає чинності з 21 грудня 2017 року.

Варто відзначити, що ескроу-рахунок – спеціальний умовний рахунок, на якому враховуються майно, документи або грошові кошти до настання певних обставин чи виконання певних зобов'язань.

Як повідомлялося, Національний банк України посилив порядок видачі індивідуальних ліцензій на переказування іноземної валюти за кордон і спростив проведення банками валютних операцій, повідомляє прес-служба Нацбанку.

Регулятор уточнив перелік документів, які повинні подаватися для отримання індивідуальної ліцензії НБУ.

"З метою запобігання відтоку капіталу за межі України посилено вимоги щодо документів, які подаються у НБУ, зокрема за право регулятора запитувати такі документи у разі необхідності", -заявили у Нацбанку.