UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні різко зросла кількість шахрайств з банкоматами

Злочинці все частіше встановлюють на банкоматах скімінгові пристрої - інструменти для зчитування магнітної доріжки платіжної картки.

Кількість виявлених в Україні скімінгових пристроїв у 2012 році зросла на 62%, а в 2013 році сліди таких пристроїв вже виявляються кілька разів на тиждень, повідомив заступник начальника Управління у боротьбі з кіберзлочинністю Міністерства внутрішніх справ (МВС) Леонід Тимченко.

"На сьогоднішній день ми отримуємо інформацію, що було знайдено сліди від установки накладок на банкомати на території України кілька разів на тиждень - це точно", - сказав він у рамках міжнародної конференції "Платіжний форум".

За його даними, в 2011 році було виявлено 45 таких апаратів, 2012 - 73, а за перший квартал 2013 року було виявлено вже 37 пристроїв.

Щодо шахрайських операцій з використанням системи клієнт-банк, заступник начальника Управління по боротьбі з кіберзлочинністю зазначив, що в 2012 році надійшло 139 відповідних звернень: загальний збиток підприємства склав 116 млн грн, але 87 млн грн було своєчасно заблоковано і повернуто.

Кількість звернень про шахрайство за допомогою систем дистанційного банківського обслуговування в першому кварталі поточного року вже досягла 127: загальний збиток склав понад 34 млн грн, але з цієї суми вдалося заблокувати майже 21 млн грн. !zn

Читайте також:

Затримано мисливців на банкомати

Чорні гроші з "білого пластику"

Грабіжники за рік забрали з банкоматів понад 11 млн грн

Платіжними картами користуються вже більше половини українців