UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні перейменували десантні війська

Абревіатура ВДВ викликала негативні асоціації з армією російських окупантів.

Верховна Рада внесла зміни до деяких законів України з питань оборони щодо десантно-штурмових військ. Законопроект №7330 підтримали 236 народних депутатів.

Закон змінює назву роду військ з "Високомобільних десантних військ" (ВДВ) на "Десантно-штурмові війська".

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, прийняття закону обумовлено подіями, пов'язаними з окупацією збройними силами Російської Федерації частини території України, що спричинило негативне ставлення особового складу та ветеранів-десантників до назви ВДВ (високомобільні десантні війська) разом з ПДВ (повітряно-десантні війська) країни-агресора.

"Враховуючи зазначене, вважається доцільним змінити назву високомобільних десантних військ Збройних сил України на Десантно-штурмові війська Збройних сил України", - наголошується в записці.

Починаючи з 2017 року українські десантники відзначають своє професійне свято 21 листопада, а не 2 серпня. У Десантно-штурмових військах вже змінений колір берета - з блакитного на темно-бордовий (maroon). Це – колір крові, пролитої в боях за Україну. Бордові берети носять десантники в 59 країнах світу, в тому числі в 19 країнах НАТО.