UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україну потрапила небезпечна кава

Вона може викликати судоми та головний біль.

В Україну з Німеччини привезли каву, яка містить небезпечний пестицид. Про це повідомили у Головному управлінні Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Полтавській області.

Читайте також: Держпродспоживслужба попередила, що в Україну потрапили небезпечні горіхи з Бразилії

Через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення від 10 жовтня 2023 року № 2023.6874 стосовно виявлення хлорпірифосу в органічній зеленій каві (походженням з Гондурасу), що експортувалась з Німеччини (відправник: Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg) до України (отримувач: ТОВ «Кофітон», вул. Ломоносова 75 а, м. Київ, 03189).

Хлорпірифос — речовина фосфорорганічної групи, яка є основою для виробництва багатьох пестицидів. Цей пестицид використовується для боротьби зі шкідниками, що становлять небезпеку для більш ніж 60 різних культур. Незначні дози хлорпірифосу, які нещодавно вважались умовно безпечними — можуть чинити негативний вплив на здоров’я людей. Загалом, потрапляючи в організм людини, він викликає гострі порушення роботи центральної нервової системи: головний біль, порушення свідомості аж до розвитку глибокої коми, судоми.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, необхідно інформувати  Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за телефоном (0532) 60-66-47 або Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини за телефоном  (0532) 56-99-63.

В офіційному коментарі від ТОВ «Кофітон»  наголосили, що вони здійснють свою господарську діяльність виключно в межах чинного законодавства України, та ввозять на митну територію України лише товар, який пройшов відповідну сертифікацію та дозволений для споживання в Україні.

За їх інформацією, хлорпірифос в органічній зеленій каві (походженням з Гондурасу) наразі виявлений лише в обмеженій партії в Європі і поки що не відомі всі обставини щодо цієї події.

Товариство невідкладно вжило всіх заходів щодо вилучення з обігу та недопущення реалізації даної партії імпортованої кави. Також воно звернулося до ДП «Укрметртестстандарт» про проведення випробувань імпортованого товару на вміст хлорпірифосу. Наразі повторний аналіз триває.

У ТОВ «Кофітон» зазначили, що у разі виявлення вмісту небезпечних речовин у вказаній продукції товариством будуть вживатися заходи щодо її утилізації та знищення способом визначеним за погодженням з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Нагадаємо, раніше в авокадо, які привезли в Одесу з Польщі виявили кадмій, сполуки якого можуть бути небезпечними для людини.