UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні збільшиться кількість ВЛК: що зміниться для військовозобов'язаних

Роз'яснення дали в Міноборони.

В Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан через військову агресію Росії. Призову на військову службу під час мобілізації підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років.

Усі військовозобов’язані проходять військово-лікарську комісію (ВЛК), яка визначає придатність особи до служби. Уряд затвердив план заходів з оптимізації процесів військово-лікарської експертизи на 2023 рік. У Міноборони розповіли, що може змінитися для військовозобов'язаних після оптимізації роботи ВЛК.

Читайте також: Мобілізація в Україні: що робити військовозобов'язаному, який придатний до служби, але погано почувається

У відомстві підкреслили, що план заходів з оптимізації процесів ВЛК має на меті:

Також має запрацювати автоматизація перебігу проходження ВЛК, з’явиться інтеграція медичних процесів між військовими та цивільними компонентами.

Серед інших завдань плану — викорінення надмірної бюрократії та забезпечення військовослужбовців соціальними гарантіями.

Міністр оборони України Олексій Резніков наголосив, що цим рішенням впроваджуються ефективні процеси, які здатні забезпечити якісне проходження ВЛК в умовах воєнного стану.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка, що здійснює постійний догляд

«Буде розширена мережа військово-лікарських комісій, впроваджені цифрові інструменти, обладнані приміщення до вимог людей з обмеженими можливостями. Будуть проведені інформаційні кампанії, щоб кожен військовослужбовець чітко знав свої права під час проходження військово-лікарської комісії, лікування чи реабілітації», – сказав він.

У відомстві зазначили, що для реалізації цих завдань активно співпрацюють підрозділи Збройних Сил України, Міноборони, МОЗ, Мінветеранів, Мінцифри.

Раніше ми писали, чи можна в Україні оскаржити рішення військово-лікарської комісії.