UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні змінили рекомендації щодо вакцинації COVID-19

Ревакцинація потрібна не усім.  

Міністерство охорони здоров’я України затвердило оновлені рекомендації щодо щеплень проти COVID-19, які розробила Всесвітня організація охорони здоров’я. Тепер для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти COVID-19, а ревакцинація через 6-12 місяців потрібна людям, що входять до груп ризику тяжкого перебігу хвороби.

Згідно з новими нормами – одне щеплення, або два щеплення для окремих груп, — це первинна вакцинація, а усі наступні – ревакцинація проти COVID-19.

Як заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, спрощення вакцинації дасть змогу  швидше походити повний курс і дотримуватися ревакцинації перед початком епідемічного сезону.

«Для людини без супутніх захворювань, імуноскомпрометованого стану — достатньо отримати одне щеплення. Цього достатньо, без ревакцинації кожного року. Для медичних працівників або для тих, хто працює в небезпечних умовах, чи для людей з супутніми захворюваннями, а також вагітних загальна рекомендація полягає в базовій вакцинації одним щепленням, а потім щорічним чи через пів року бустером у вигляді однієї дози», - зазначив він.

Ревакцинацію рекомендують проходити:

Читайте також: МОЗ: Не бачимо підстав для запровадження обмежувальних заходів щодо COVID-19

Кузін додав, що зараз в Україні доступно понад 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини виробництва Pfizer і вона наявна в усіх областях. Для первинної вакцинації можна обирати будь-яку вакцину проти COVID-19, однак в сучасних реаліях краще вибрати ту, що адаптована під штамп Omicron. Ревакцинація і далі буде безоплатною. Для цього потрібна рекомендація лікаря.

В МОЗ зазначили, що насамперед вакцина має вберегти не від хвороби, а від тяжкого її перебігу.

За даними міністерства охорони здоров’я, у липні на коронавірус в Україні захворіли щонайменше 12 тисяч громадян, хоча ще в червні було зафіксовано дві тисячі випадків хвороби.