UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні збили високопоставленого російського льотчика з генеральським званням

Канамат Боташев мав найвище звання серед ліквідованих в Україні російських льотчиків та клас льотчика-снайпера.

Поблизу Попасної українські десантники знищили генерал-майора військово-повітряних сил Росії у відставці Канамата Боташева. Це найбільш високопоставлений російський льотчик, ліквідований в Україні. Він був льотчиком-снайпером – це найвищий клас у цій військовій спеціалізації. На те, що за штурвалом збитого СУ-25 міг бути саме Баташев, спочатку звернув увагу Мілітарний портал, спираючись на обговорення у російських спільнотах, присвячених військовій авіації, а вже наступного дня про це повідомила російська служба BBC з посиланням на колишніх підлеглих Боташева.

Боташев виконував завдання на штурмовику Су-25 “Грач”, збитому 22 травня з ПЗРК “Ігла” десантниками 80 окремої десантно-штурмової бригади, що базується у Львові.  Про це тоді повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ.

63-річний Канамат Боташев – це найбільш висококласний російський льотчик із ліквідованих в Україні. Він має клас льотчика-снайпера і звання генерал-майора. За інформацією головнокомандувача військово-повітряними силами РФ Алєксандра Зеліна, на підготовку льотчика такого класу потрібно від 10-12 років і це коштує близько 8 млн доларів.

Цікаво, що на момент початку широкомасштабної агресії Росії проти України Боташев був у відставці і те, яким чином його залучили до виконання бойового завдання, наразі незрозуміло. Однак, за даними BBC, в Україні вже загинули щонайменше дев’ять відставних російських військових, яким було за 50. Це може свідчити про складність завдань, які Кремль ставить перед військовими пілотами, або про брак відповідних кадрів.

Читайте також: Розвіддані США допомогли українським воїнам ліквідувати низку російських генералів - New York Times

Нагадаємо, в Україні також ліквідували племінника заступника міністра оборони РФ Юнус-Бека Євкурова Адама Хамхоєва.