UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні завершується весняна кампанія у аграріїв: скільки ярих зернових та зернобобових культур посіяли

Цьогоріч посіяли більше ячменю, гороху, вівса та кукурудзи, а пшениці - менше.

В Україні станом на 16 травня 2024 року у розрізі ярих зернових та зернобобових культур ячменю посіяно на площі 781,6 тис. га (більше на 2,9% порівняно з відповідною датою минулого року). Про це пишуть у Міністерстві аграрної політики. При цьому також посіяли такі культури:

У розрізі технічних культур посіяно:

За попередніми оцінками Мінагрополітики, у 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур складе близько 74 млн т. Серед них близько 52,4 млн т припадатиме на зернові, а 21,7 млн т – на олійні.

За даними Держстату, обсяг зібраного врожаю зернових культур у 2023 році порівняно з 2022 роком більший на 11% за рахунок вищої врожайності більшості культур, яка була сформована на тлі сприятливих агрометеорологічних умов у період наливу та достигання.

У розрізі зернових культур врожай пшениці  більший на 4,3% та кукурудзи – на 18,5% відповідно, тоді як ячменю зібрано менше на 1,8%  та жита – на 26,4%.  Поряд з тим, олійних культур зібрано в такому обсязі:

Раніше ми писали про те, що в Україні аграрії вже засіяли 11 млн гектарів ярих культур. Територіально активність роботи аграріїв пов'язана не тільки з комфортними умовами роботи, але і з мінімальними ризиками, щодо воєнних дій. Імовірно тому розподіл за обсягами висаджених культур розподілився між Полтавською, Вінницькою, Кіровоградською та Київською областями.