UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні затвердили профстандарт учителя, в нього увійшли лідерська і підприємницька компетенції

Загалом до переліку увійшли 14 професійних компетенцій.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства затвердило професійний стандарт за професіями "Учитель початкових класів закладу загальної середньої освіти", "Учитель закладу загальної середньої освіти", "Учитель початкової освіти", повідомляє "Інтерфакс-Україна" у вівторок, 29 грудня.

Як повідомили в пресслужбі Міносвіти, професійний стандарт втілює сучасний підхід до визначення переліку та опису загальних і професійних компетенцій учителя. Так, до загальних компетенцій увійшли громадянська, соціальна, культурна, лідерська і підприємницька.

Також до переліку фахових компетенцій увійшли:

"Профстандарт дозволяє вчителям визначати чіткі орієнтири власного професійного розвитку, а також запобігає ризики необ'єктивного оцінювання професійних компетенцій вчителів при їх атестації та сертифікації", - йдеться в повідомленні відомства.

Також уточнюється, що даний документ містить опис профкомпетенцій вчителя в розподілі за кваліфікаційними категоріями - фахівець, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст вищої категорії.

Читайте також: Вчителів змусять власноруч виправляти у підручниках інформацію про цілющі властивості соди

Раніше повідомлялося, що в українських школах почнуть використовувати електронні щоденники і класні журнали. Це, за даними МОН, має скоротити обсяг бюрократичної роботи.

Як в Україні працює дистанційна освіта, з якими плюсами і мінусами щодня стикаються вчителі, школярі та їх батьки, читайте в статті Оксани Онищенко "За дверима" дистанційки" " для ZN.UA.