UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні запровадили новий вид допомоги для дітей

Допомогу призначатимуть для дітей, позбавлених батьківського піклування.

Кабмін запровадив новий вид допомоги на дітей позбавлених батьківського піклування. Ця виплата буде тимчасовою і виплачуватиметься родині, яка влаштовує до себе дитину до набуття нею іншого статусу. Про це повідомляє Мінсоцполітики.

У міністерстві нагадали, що з початку повномасштабної війни щороку близько 4 тис. дітей залишаються без батьківського піклування.

"Допомога «Дитина не одна» призначається на дітей, які залишились без батьківського піклування, але ще не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу. Процес присвоєння дитині такого соціального статусу зазвичай займає до 6 місяців - ось на цей період і призначатиметься допомога", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Допомога малозабезпеченим сім’ям: який розмір у 2024 році

Розмір виплати встановлюватиметься в залежності від віку дитини.

За призначенням допомоги може звернутися або людина, до якої тимчасово влаштована дитина (якщо сім'я проживає в Україні), або представник прийомної сім'ї чи дитячого будинку сімейного типу, в якому тимчасово перебуває дитина. Заяву потрібно подавати до органів соцзахисту населення, ЦНАПу або виконавчого органу територіальної громади.

Нагадаємо, депутати ініціювали збільшення допомоги при народженні дитини, яка може скласти 400 тисяч гривень. Відповідний законопроєкт подано на розгляд до Ради. В уряді зазначили, що коштів для реалізації немає, проте розглядатимуться питання зовнішніх запозичень для цієї програми, якщо вона буде ухвалена.