UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні зафіксували 816 випадків побічних реакцій після вакцинації - МОЗ

При цьому 99,1% побічних ефектів - несерйозні.

Після вакцинації від коронавірусу в Україні зафіксували 816 випадків побічних реакцій. Про це повідомив державний експертний центр Міністерства охорони здоров'я України передає "Радіо Свобода".

"Після вакцинації від COVID-19 в Україні зафіксували 816 випадків побічних реакцій", - повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

У свою чергу лікарі відзначають, що 99,1% побічних ефектів - несерйозні. Так, в 94,73% випадків прояву несприятливих подій після імунізації були передбачуваними, тобто відповідали наявній інформації в інструкції для медичного застосування.

Як відомо, зараз щеплення проводяться вакциною Covishield (вакцина AstraZeneca індійського виробництва). Міністр охорони здоров'я Максим Степанов прокоментував повідомлення про те, що вакцина AstraZeneca в рідкісних випадках може викликати тромбоз.

"Ми постійно спілкуємося з EMA. Як тільки буде офіційний висновок, документ від комітету, а не коментарі, тоді будемо дивитися. Перш за все, на сам текст висновку, і потім вже будемо приймати відповідне рішення, виходячи з цього висновку", - сказав Степанов.

Він додав, що раніше вже була паніка в Україні через коментарі з безпеки застосування вакцини, але потім зв'язок AstraZeneca з тромбозом офіційно спростували.

"Давайте подивимося на документ, давайте не будемо фантазувати, давайте просто подивимося на документ", - сказав міністр.

Читайте також: Степанов розповів, чи з'явиться в Україні платна вакцинація від коронавірусу

Відзначимо, Європейське агентство лікарських засобів (EMA) дійшло висновку, що утворення тромбів має бути включено в список рідкісних побічних ефектів вакцини Vaxzevria, розробленої британсько-шведською компанією AstraZeneca. При цьому регулятор підкреслив, що як і раніше вважає, що користь від вакцини AstraZeneca перевищує пов'язані з нею ризики. У свою чергу британський регулятор не рекомендував застосовувати вакцину AstraZeneca серед людей молодше 30 років, використовувати замість неї інші препарати.

Відзначимо, за останню добу Україна вийшла на перше місце в Європі відразу в двох категоріях: за кількістю нових випадків захворювання - 13276, і по добовій кількості летальних випадків - 430.