UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні заборгованість за комуналку зросла до 73 мільярдів гривень

Заборгованість по оплаті за газ склала 31,5 млрд гривень.

Заборгованість населення України за житлово-комунальні послуги на кінець грудня 2020 року становила 73 млрд гривень.

Такі відомості наводяться в експрес-випуску Державної служби статистики по оплаті населенням житлово-комунальних послуг.

"До кінця грудня 2020 року заборгованість населення з оплати за постачання і розподіл природного газу склала 31,5 млрд грн, за постачання теплової енергії та гарячої води - 24,1 млрд грн, за постачання і розподіл електричної енергії - 6,1 млрд грн, за централізоване водопостачання і водовідведення - 5,7 млрд грн, за управління багатоквартирним будинком - 5,1 млрд грн, за надання послуг з вивезення побутових відходів - 1,1 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

За підсумками грудня населенням було укладено 4,2 тис. Договорів про погашення заборгованості на загальну суму 31,1 млрд грн.

Читайте також: Рада хоче зобов'язати колекторів дотримуватися етичної поведінки та правил взаємодії з боржниками

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) дозволила НЕК «Укренерго» знову штрафувати постачальників електроенергії за борги. Таку постанову регулятор прийняв на засіданні 27 січня, повідомляє «Укренерго».

"З 1 лютого НЕК« Укренерго »відновлює застосування до постачальників універсальних послуг штрафних санкцій (пені), передбачені договорами про надання послуг з передачі електричної енергії та диспетчерського (оперативно-технологічного) управління", - сказано в повідомленні.

У компанії нагадали, що в разі порушення термінів оплати ОСП може налічувати учаснику ринку пеню 0,1% від суми простроченого платежу за кожен день прострочення. У випадку з послугами передачі за прострочення понад 30 календарних днів додатково стягується штраф 7% від суми простроченого платежу.

За 2020 рік учасники ринку газу заборгували оператору ГТС 1,6 мільярда за газ, викачаний з ГТС.

Про це повідомляється на сайті оператора.

"У 2020 році було відібрано із системи магістральних газопроводів 2,4 млрд куб. М газу на суму 10,4 млрд грн, але сплачено було лише 80%", - говориться в повідомленні.

Основними боржниками перед ОГТСУ є оператори газорозподільних мереж (міськ- і облгази). За підсумками 2020 їх сукупна заборгованість становить 14 млрд грн.

На ринку України діють 43 оператора газорозподільних мереж, з них тільки третина своєчасно розраховується за надані послуги, відзначається на сайти оператора.