UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні вперше розробили педагогічні рекомендації для знайомства з музикою дітей з синдромом Дауна

ВБО "Даун Синдром" з 2003 року допомагає батькам дітей з синдромом навчати їх та інтегрувати у суспільство. 

В Україні вперше розробили педагогічні рекомендації для того, щоб діти з особливостями інтелектуального розвитку, зокрема синдромом Дауна, могли познайомитися з музикою. Посібник для уроків музики в школах, позакласних заняттях та для родинного дозвілля вдома, вже виклали у відкритий доступ у жовтні - у Всесвітній місяць поінформованості про синдром Дауна. 

Проєкт - одна з ініціатив кампанії "Музика – важлива. Музика – можлива" покликаний інформувати суспільство щодо можливостей та здібностей таких дітей, яка реалізується ВБО “Даун Синдром” за підтримки Українського культурного фонду.

Наша мета не тільки розповісти широкому загалу про музикування дітей з синдромом Дауна, а й зацікавити музичних педагогів різних освітніх установ у тому, щоб вони не боялись братися навчати таких дітей музиці.  Проблема з неготовністю педагогів навчати музиці дітей з інвалідністю часто зав'язана на елементарному нерозумінні можливостей“, – пояснюють в ВБО “Даун Синдром”.

Там наголошують, що методики у посібнику мають зацікавити практично будь-яку дитину. Уроки напрацьовані під час роботи експериментального музичного онлайн-гуртка для дітей з синдромом Дауна та їхніх братів та сестер. 

Рекомендації підготувала музичний педагог ВБО «Даун Синдром» Валерія Бровко-Дивіна. Консультантами під час написання посібника були психолог Юлія Головата та корекційний педагог Ольга Лісненко.

Читайте також: Під Києвом відкрили кафе, в якому працюватимуть люди з синдромом Дауна

За статистикою в Україні щороку народжується в середньому 300 дітей з синдромом Дауна. До початку 2020 року офіційний показник інвалідності внаслідок синдрому Дауна у дітей до 18 років склав 4710 осіб. За розрахунками ВБО "Даун Синдром" для вікового періоду 18-25 років цей показник дорівнює 1680 осіб. Офіційний вік для молоді в Україні - з 18 до 35 років, додає ще 2400 осіб. В цілому майже 9000 осіб інвалідність обумовлена синдромом Дауна від народження до 35 років.