UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні відзначають День Конституції: історія

Основному закону нашої країни виповнюється 26 років.

У вівторок, 28 червня, в Україні відзначають День Конституції. Пам'ятна дата щорічно відзначає в той самий день, цього року Основному закону нашої країни виповнюється 26 років.

Читайте також: Данілов: «Війська РФ запозичили тактику залякування у нацистів часів Другої світової війни»

28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилині Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію України. До цього в нашій країні діяла Конституція УРСР 1978 року з деякими змінами. Прийняттю Конституції передував Конституційний договір між парламентом та президентом України Леонідом Кучмою, підписаний 8 червня 1995 року.

Закон № 254/96-ВР, який анулював попередню, ще радянську, Конституцію та Конституційний договір, було підписано в урочистій обстановці у середині липня 1996 року. Відповідно до рішення Конституційного суду, Конституція набула чинності з моменту, коли було оголошено результати голосування.

За Основний закон проголосували 315 депутатів. Він гарантував право приватної власності, затверджував державну символіку, статус української мови як державної, а Крим визнавався автономною республікою у складі України.

На даний момент Україна живе в умовах повномасштабного вторгнення Росії. У 2014 році країна-агресор окупувала Крим, а створені та контрольовані нею угруповання «ЛНР» та «ДНР» - частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення РФ, внаслідок якого під окупацію ворога потрапили й інші населені пункти нашої країни. Збройні сили України продовжують захищати територію нашої країни, завдаючи ворогові втрат та звільняючи міста та селища від окупантів.