UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні відновлюються обсяги вирощування кавунів

Роз'яснення дали експерти.

В Україні фермери відновлюють обсяги вирощування баштанних. Зокрема, цим почали займатися у нетипових регіонах – у західній та центральній Україні. По це пише видання AgroTimes з посиланням на Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

Експерти зазначили, Херсон, який до війни вирощував 37,5% від загального обсягу продукції, торік через окупацію не зміг бути представлений на ринку.

Читайте також: Сезон добігає кінця: в Україні подорожчали кавуни

«Цього року виробництво намагалося відновитися на правобережжі, проте заміновані землі та постійні обстріли не дають повноцінно запустити галузь. Проте цьогоріч пропозиція вже більша, у Херсонській ОВА повідомили, що вже зібрано 300 тонн баштанних» – йдеться в повідомленні.

Так, у 2022 році обсяг виробництва кавунів упав удвічі й становив 204,5 тисяч тонн. Найбільше продукції було зібрано в Полтавській області – 36,7 тис. тонн.

Також минулого року було імпортовано 33,4 тис. тонн, що в 3,2 раза більше, ніж у 2021 році. Цей обсяг є найбільшим за останні шість років. Більша частина продукції поставлялася з Туреччини та Румунії.

Аналітики зазначили, що у цьому році виробництво кавунів буде масштабнішим, багато аграріїв по всій Україні збільшили свої посівні площі вполовину, а хтось – в рази. Так, станом на 3 жовтня, ціна на кавуни становить 15 до 19 грн/кг, що на 32% менше, ніж в аналогічний період минулого року.

Наразі спостерігається зниження цін на продукти. Перш за усе це стосується овочів. Але за кожним зниженням цін зазвичай приходить їхнє підвищення. Тож і цьогорічна літня радість для споживачів поступово переходить в осіннє подорожчання продукції тваринництва. Що буде з цінами восени – читайте у матеріалі експертки у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру «АГРО ПЕРСПЕКТИВА» Лариси Гук «Слідкуйте за цінами: йде осіннє подорожчання» на ZN.UA.