UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні в 17% проб води з річок та водойм зафіксовано перевищення вмісту кишкової палички

Роз'яснення дали у МОЗ.

Під час літньої спеки в Україні триває моніторинг якості води у межах пляжних зон. Фахівці центрів контролю та профілактики хвороб щотижня проводять відбір проб води для подальшого лабораторного дослідження з водойм та річок у межах пляжів, незалежно від офіційного дозволу місцевої влади на купання чи заборону. У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) повідомили, що деякі проби не відповідали санітарним нормам.

Читайте також: За п'ять місяців зафіксовано понад 19,5 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій

У відомстві зазначили, що станом на 19 липня з відібраних 1 218 проб води з поверхневих водойм більше ніж 17 % не відповідали санітарним нормам, як і тижнем раніше.

«У воді зберігається перевищення рівня вмісту кишкової палички (за індексом ЛКП), викликане високою температурою повітря», – йдеться у повідомленні.

Як розпізнати симптоми кишкової палички

У МОЗ наголосили, що у випадку потрапляння в організм кишкова паличка може викликати кишкові інфекції (найчастіші симптоми: нудота та діарея), запалення сечовивідних шляхів, статевих органів та важчі захворювання.

До симптомів гострої кишкової інфекції, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря, належить:

У МОЗ додали, що кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Раніше фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, що треба робити, щоб уберегтися від кишкових інфекцій.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!