UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні спростили процедуру надання статусу дитини-сироти

Відповідні зміни вніс Кабмін.

В Україні Кабінет міністрів ухвалив зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини. Так, в Україні суттєво спрощені норми надання та позбавлення статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування. Про це пише пресслужба Міністерства соціальної політики.

Хто може отримати статус дитини-сироти

Відповідно до ухвалених змін, в Україні розширено підстави для надання статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, дітям, батьки яких:

У Мінсоцполітики зазначили, що водночас при отриманні статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, відповідно до зазначених вище підстав, така дитина не має права бути усиновленою.

Кого можуть позбавити статусу дитини-сироти

Також розширено підстави для втрати такого статусу у таких випадках:

Читайте також: Діти війни

Чи можуть отримати виплати опікуни дітей-сироти, якщо їх прийомні батьки залишилися на ТОТ

У Мінсоцполітики пояснили, що для дітей, влаштованих до сімейних форм виховання, які були переміщені (евакуйовані) на безпечну територію, а їх законні представники залишились на ТОТ, в районі проведення воєнних (бойових) дій, оточенні (блокуванні), перебувають у полоні, передбачено можливість влаштування до сімейних форм виховання до відновлення можливості їх законними представниками виконувати свої обов’язки.

«В такому випадку призначається виплата державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, здійснення видатків на сплату за них єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, допомога на дітей під опікою, піклуванням з одночасним припиненням такої виплати у попередній формі влаштування», – пояснили у відомстві.

Нагадаємо, що раніше адвокат Юрій Бабенко розповів, чи можна стягнути аліменти з боржника, якщо він знаходиться на тимчасово окупованій території (ТОТ).