UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні скасували перехід на літній час

Останнє переведення годинника відбудеться восени.

Верховна Рада України ухвалила постанову №4201 «Про обчислення часу в Україні», яким скасувала переведення часу в Україні з зимового на літній. За відповідну норму проголосував 261 депутат, повідомив народний обранець Ярослав Железняк.

Згідно з прийнятими нормами, цього року в останню неділю жовтня Україна ще перейде на зимовий час, а з 2025 року переведень на літній час не буде.

Нагадаємо, що відповідна постанова була зареєстрована у парламенту ще восени 2020 року та викликала чимало дискусій та суперечностей.

У пояснювальній записці значиться, що його ухвалення  спрямоване на захист здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника «несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до «літнього» та «зимового» часу» та навіть «призводить до хронічних захворювань».

Також автори законопроєкту аргументували зміни тим, що щорічний перехід на літній час застосовується зараз приблизно в 60 країнах, натомість 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики.

Згідно з прикінцевими положеннями, закон набере чинності через три місяці з моменту його офіційного оприлюднення, а кабінет міністрів впродовж двох місяців має внести зміни в підзаконні акти відповідно до закону.

Нагадаємо, що 2019 року Європейський парламент підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з квітня 2021 року.  Згідно з рішенням, тепер  кожна країна ЄС має сама вирішувати, за яким часом — зимовим чи літнім — їй краще жити. Однак більшість країн Європи і далі продовжують практику переведення годинників, тож влітку різниця з країнами ЄС буде не звичну одну годину, а дві.