UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні розпочнуть ексгумацію останків жертв Волинської трагедії — УІНП

Роботи хочуть провести у Рівненській області.

У 2025 році Український інститут національної памʼяті (УІНП) розпочне пошукові роботи та ексгумацію жертв Волинської трагедії на території Рівненської області. Про це повідомили в УІНП у відповідь на звернення громадян Польщі

Там підкреслили, що в питаннях відновлення та збереження місць пам’яті офіційні міжінституційні механізми країн вже давно не працюють. Проте в УІНП підуть назустріч полякам та як виключення візьмуть на себе роль координатора у проведенні пошукових робіт. Польську сторону запросять у якості спостерігача.

"У разі отримання від польських громадян необхідних уточнень щодо локалізації потенційних місць пошуку ми будемо старатися допомогти їм попри війну і складну економічну ситуацію", — заявив голова УІНП Антон Дробович.

Читайте також: Україна має зняти заборону на ексгумацію тіл жертв Волинської трагедії та дозволити поховання — експосол Дещиця

В Інституті нацпамʼяті додали, що співпрацюватимуть у цьому питанні з Державною міжвідомчою комісією з увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, а також Мінкультом. 

Нагадаємо, у вересні засновниця Товариства польсько-українського примирення Кароліна Романовська подала перший приватний запит до президента Володимира Зеленського щодо дозволу на ексгумацію жертв Волині. Вона попросила дати можливість гідно поховати 18 осіб, у тому числі членів її родини, вбитих у 1943 році у селі Угли Рівненської області.

Раніше у Варшаві заявляли, що хочуть порушити питання ексгумації жертв Волинської трагедії під час першого розділу переговорів про вступ України до ЄС. Президент Польщі Анджей Дуда наголошував, що між країнами має статися "прорив" у питанні Волині, але він не має бути результатом "шантажу".

Про те, "Як Варшава здійснила ревізію формули "вибачаємо і просимо вибачення" і що Україні з цим робити", пише Петро Герасименко.