UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні пропонують мобілізувати засуджених. Але є нюанс

Скористатися правом за власним бажанням піти в армію зможуть не всі.

Новий законопроєкт про мобілізацію, який Кабмін передав у Верховну Раду 30 січня, передбачає, що добровільно можуть призватися в армію засуджені з умовним терміном відбування покарання.

Проте нововведення, якщо його прийме парламент, не стосуватиметься засуджених за злочини проти основ національної безпеки України, а також низки інших статей Кримінального кодексу, зокрема:

Читайте також: Що новий законопроєкт щодо мобілізації називає поважними причинами неявки до ТЦК

Наразі у засуджених відсутнє право мобілізуватися в армію навіть за власним бажанням.

Читайте також: Арешт коштів та позбавлення водійських прав – як пропонують обмежувати ухилянтів у новому законопроєкті щодо мобілізації

Нагадаємо, у новому законопроєкті про мобілізацію передбачено, що придатні жінки, які мають медичну чи фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік. А жінки на військовому обліку можуть бути призвані або залучені для оборонних робіт у воєнний час добровільно.

Також Уряд передбачив право на відстрочку для деяких категорій студентів і викладачів.

Читайте також: Уряд пропонує не приймати у консульствах українців без документу з ТЦК

Окрім того, згідно з новим варіантом законопроєкту про мобілізацію №10449, відстрочку від мобілізації матимуть усі люди з інвалідністю, проте їм необхідно буде пройти перевірку.

Водночас посадовці пропонують, щоб повістка про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки могла бути надіслана українцям через електронний кабінет.