UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні працівників приватної компанії вакцинували Johnson&Johnson

Компанія отримала дозвіл на доставку вакцини для своїх співробітників.

В Україну доставили 500 доз вакцини проти коронавірусу Janssen від американського виробника Johnson & Johnson, який ще не зареєстрований для застосування в Україні. Як повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, препарат для вакцинації буде використаний для приватної компанії, яка оплатила і організувала доставку.

Зокрема, співробітники фірми працюють в сфері рибальства на Алясці. Для в'їзду на територію США їм необхідно було зробити щеплення вакциною, яка сертифікована в Штатах.

Так, в Україну доставили партію з 100 флаконів, в кожній з яких 5 доз вакцини по 0,5 мл речовини. Тобто всього 500 доз вакцини.

Janssen - так звана «векторна вакцина». «Вектор» - це вірус, який не шкодить організму людини. Його завдання полягає в тому, щоб доставити в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет.

Для щеплення одній людині потрібна тільки одна доза цього препарату. Ще одна перевага цієї вакцини - можливість зберігати в звичайному холодильнику. Результати клінічних випробувань в США, Південній Африці та країнах Латинської Америки показали, що ця вакцина має ефективність в 67%.

В Європейському Союзі цей препарат схвалили 11 березня, проте деякі країни відмовляються від її використання через можливі побічні ефекти.

Читайте також: В Україні запустять паспорти вакцинації з 1 липня

Так, в квітні Європейське агентство з лікарських засобів рекомендувало додати утворення згустків крові на тлі зниження кількості тромбоцитів до переліку дуже рідкісних побічних реакцій вакцини від компанії Johnson & Johnson. Однак регулятор зазначає, що переваги препарату є більшими, ніж ризики.

Також Бельгія тимчасово призупинила щеплення вакциною Johnson & Johnson (Janssen) для людей у віці до 41 року після підозрілої смерті, яка потенційно може бути пов'язана з вакцинацією.