UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні понад 108 тисяч осіб вакциновані проти COVID-19 - МОЗ

Протягом 2021-2022 років планується прищепити ще 20 млн українців

Станом на ранок, 21 березня, в країні було зроблено 108 310 щеплень від коронавірусу. За минулу добу, 20 березня, було вакциновано 3 968 українців, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

"20 березня було щеплено 3 968 осіб", - відзначили в повідомленні. Щеплення проводили 134 мобільні бригади.

Дві дози вакцини отримала лікар з Хмельницької області Алла Савічева. Першу дозу вакцини вона отримала 5 лютого в Мальдівської республіки, де працювала за контрактом, 16 березня другу дозу вакцини вже в Хмельницькому.

Також за останню добу госпіталізовано 4 838 осіб. Видужало 3877 пацієнтів. Померло 166 осіб.

Упродовж минулої доби було проведено 68 776 тестувань. З них методом ПЛР 35240 осіб, методом ІФА 6 443 людини, досліджень швидкими тестами на антиген до SARS-CoV-2 27093 людини.

В Україні зареєстровано три вакцини від коронавірусу - Oxford/AstraZeneca (Covishield), Pfizer/BioNTech і CoronaVac, розроблена Sinovac Biotech. Зараз  українців прищеплюють вакциною AstraZeneca (вона ж Covishield). Перші постачання вакцини Pfizer/BioNTech в Україні очікуються у квітні. 117 тисяч доз Україна повинна отримати в рамках європейського механізму COVAX - вони очікувалися у лютому, але їх відклали.

Протягом 2021-2022 років 50% населення України (близько 20 млн) планують охопити вакцинацією.

Читайте також: У Києві та Одеській області буде встановлено "червоний рівень" епіднебезпеки

За минулу добу, 21 березня, підтвердили 11 145 нових випадків COVID-19.

За даними аналітиків, пік хвороби припаде на квітень - щодня інфікуватимуться понад 60 тисяч людей, 450 помиратимуть. 4 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль визнав, що в Україні розпочалася третя хвиля епідемії коронавірусу

Рівень госпіталізації у нашій країні один з найвищих в Європі, відзначають аналітики. З нестачею місць у лікарнях стикаються в різних регіонах і зонах карантину, на Закарпатті та Прикарпатті для хворих розгортають мобільні госпіталі. А кількість пацієнтів на апаратах ШВЛ зараз найбільші від початку епідемії.

Жорсткі карантинні обмеження «червоної зони» діють в Чернівецькій, Івано-Франківській, Житомирській, Закарпатській, Одеській області та Києві ; у «помаранчевій зоні» ще 11 регіонів.

Рада національної безпеки і оборони найближчим часом проведе спеціальне засідання, на якому розглянуть запровадження загальнонаціонального локдауну. Аналітики й інфекціоністи переконані, що вводити його потрібно було ще «вчора», а зволікання загрожує колапсом медичної системи.