UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні покращилася статистика судового розгляду справ про домашнє насильство: скільки заяв доходить до суду

В країні зростає кількість офіційних звернень через домашнє насильство.

За даними Генпрокуратури, покращилася статистика судового розгляду справ про домашнє насильство — щорічно до суду доходить близько 80% від загальної кількості відкритих справ, пише "Опендатабот" з посиланням на дані Генпрокуратури. За останні 5 років зафіксували 10 351 справу щодо домашнього насильства.

Читайте також: ООН закликає Росію припинити насильницьке вивезення українських дітей

У січні 2024 року було зареєстровано рекордну кількість кримінальних проваджень про домашнє насильство — 435. Це майже вдвічі більше, ніж у січні 2023 року, коли зареєстрували 280 таких справ. 

Кількість справ щодо домашнього насильства зростає рік до року — виключенням став лише перший рік повномасштабного вторгнення: 

Вперше статтю 126-1 про домашнє насильство внесли до Кримінального кодексу України у грудні 2017 року, а набула вона чинності у січні 2019 року. Перші справи у звітах Генпрокуратури з’явилися вже за три місяця.

Раніше ми писали про те, що Сполучені Штати оголосили про приєднання до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей. Мета коаліції — повернення українських дітей, яких Росія незаконно вивезла під час війни, а також притягнення винних до відповідальності. Також вони обіцяють сприяти наданню всієї необхідної гуманітарної, медичної та психологічної допомоги дітям та їхнім сім'ям, які постраждали від незаконної депортації та примусового переміщення Росією.