UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні почала діяти повна заборона продажу сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами

Законодавство також встановлює жорсткі обмеження щодо складу рідин для е-сигарет

З 11 липня в Україні заборонено продаж сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами. Крім того, будь-яка оболонка тютюнових виробів, включно з сигаретами, має містити розширені медичні застереження. Відповідні законодавчі обмеження запроваджені ще минулого року, а тепер вони набрали чинності. Експерти Центру громадянського представництва “Життя” пояснили, яким чином це змінить споживання тютюнових виробів та сигарет.

У поясненнях громадських експертів зазначається, що саме з 11 липня цього року остаточно набирає чинності більшість положень спеціального закону, який регулює вживання тютюнових виробів та е-сигарет. Відповідний закон №1978-XI набув чинності ще 11 липня 2023 року. Однак законодавці дали можливість використати не більше 12 місяців для реалізації залишків тютюнових та нікотинових виробів, введених в обіг до набрання чинності відповідних законодавчих обмежень.

Що змінюється для тих, хто вживає тютюн?

Насамперед всі упаковки, в яких продаються сигарети, повинні мати комбіноване медичне попередження.

“З 11 липня 2024 року всі упаковки тютюнових виробів для куріння мають бути з оновленими медичними попередженнями: на 65% площі найбільшої сторони пачки має бути розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, і текст, який застерігає про шкоду та наслідки куріння. Для людей, які прагнуть позбутися залежності, на пачці розміщено QR-код — посилання на безоплатний сервіс Центру громадського здоров’я щодо надання допомоги з відмови від вживання тютюну”, – зазначають у громадській організації.

Відповідні графічні зображення сформовані в декілька груп наборів, кожна з яких включає 14 медичних попереджень. Набори будуть оновлюватися кожного року, змінюючи графічне зображення та відповідне інформування споживачів.

Найважливіша новація стосується тих, хто використовує ароматизовані сигарети та е-сигарети

“Рік тому набули чинності статті 10 та 10-1 Закону № 1978-IX, що передбачають заборону продажу сигарет, тютюну для самокруток, рідин до електронних сигарет із ароматизованими добавками”, – вказують у роз'ясненні активісти.

Крім того, експерти зазначають, що закон передбачає заборону використання деяких добавок, наприклад вітамінів до тютюнових виробів та е-сигарет, які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків їх вживання. Тепер закон жорстко обумовлює вимоги до складу рідини, яка використовується в е-сигаретах, та вимоги щодо звітності виробників та дистриб’юторів тютюнових виробів та е-сигарет.

За даними одного з соціологічних досліджень, 3% дорослого населення є споживачами електронних сигарет. При цьому серед дітей віком від 13 до 15 років майже кожен п’ятий курить електронні сигарети. Серед дорослого населення найбільша поширеність е-сигарет у віковій групі 18–29 років (10%), тобто якраз серед екс-неповнолітніх громадян.