UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні побудують завод для виробництва безпілотників Bayraktar — посол

Значну частку українсько-турецького стратегічного партнерства займають саме безпілотники.

Україна та Туреччина погодили будівництво на території України заводу, який виготовлятиме безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2, що є на озброєнні в української армії. Про це розповів надзвичайний та повноважний посол України в Турецькій Республіці Василь Боднар в інтерв’ю «Радіо свобода».

Він зазначив, що в рамках комплексу українсько-турецького стратегічного партнерства окрім анонсованого відкриття центру розвитку і ремонту безпілотників Bayraktar є плани про створення заводу, який вироблятиме ці безпілотні апарати з нуля.

«Байрактари» зацікавили зараз багато країн … І виробничі потужності в Туреччині, мені здається, досить заповнені. Тому додаткові виробничі потужності повного циклу також і в інтересі турецької сторони, щоб освоювати нові ринки», - вважає Боднар.

За його словами, у питанні будівництва заводу йдеться про місяці, а не роки, однак конкретних дат він ще не знає.

«Вже ведуться роботи щодо того, аби виділити відповідну земельну ділянку, щоб розпочати предметні роботи зі спорудження центру збереження і ремонту. І так само паралельним треком ідуть роботи щодо створення виробничих потужностей і започаткування виробництва «Байрактарів» в Україні», - розповів посол.

Дипломат додав, що виготовлені в Україні безпілотні літальні апарати ймовірно будуть використовуватись не тільки для потреб Збройних сил України, але і для продажу в треті країни.

Читайте також: Посол України в Німеччині жорстко відповів на «глибоке занепокоєння» Берліна використанням дронів Bayraktar

Зазначимо, що напередодні міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Україна повинна припинити називати куплені ударні безпілотники Bayraktar, адже зараз вони належать вже їй.