UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні побільшало випадків переслідування активістів та правозахисників

Правозахисники розповіли, кого переслідують найчастіше.

В Україні з початку 2021 року сталося 88 випадків переслідування активістів та правозахисників, повідомили у Центрі прав людини ZMINA. Найбільше переслідувань зазнали активісти й правозахисники в Києві – 37 випадків, а також в Одеській області – 10 випадків.

За даними дослідників ZMINA, у січні-вересні цього року кількість переслідувань збільшилася у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тоді таких випадків зафіксували 77. Цього року регіонами-лідерами за кількістю нападів стали Київська, Харківська та Луганська області: там зафіксували по 7 випадків тиску.

Дослідниця Анастасія Москвичова зазначила, що найчастіше активістам знищують чи пошкоджують майно. Таких випадків зафіксовано 22. Також часто трапляються погрози – 20 інцидентів і фізичні напади – 16 випадків.

«Активісти, які захищають права ЛГБТІК, протидіють корупції або незаконному будівництву, стикаються з переслідуваннями найчастіше», – додала вона.

Читайте також: Напад на журналістів: суд обрав запобіжний захід відстороненому голові «Укрексімбанку»

Напередодні стало відомо про смерть активіста «Правого сектора» Олександра Іваніни. Голова сумської організації «Правий сектор» Сергій Супрун розповів, що активіста застрелили біля під'їзду власного будинку у присутності дружини. За словами Супруна, вбивство Іваніни швидше за все пов'язано з антикримінальною діяльністю. Зокрема, відомо, що активіст публічно виступав проти підвищення вартості проїзду у приватних маршрутках.

За даним фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 ККУ - умисне вбивство. Правоохоронці розглядають дві версії.