UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні планують створити суд з військових злочинів Росії в Донбасі

"Важливо цілісне розслідування всіх військових злочинів і злочинів проти людяності, скоєних РФ".

Для підвищення ефективності та об'єктивності судового розгляду серйозних порушень Росією міжнародного гуманітарного права в Донбасі, планують створити гібридний суд за злочинами РФ, який може мати і міжнародний елемент. Цю ініціативу обговорювали під час зустрічі секретаря РНБО Олексія Данилова та заступника генпрокурора Гюндуз Мамедова.

"Важливо цілісне розслідування всіх військових злочинів і злочинів проти людяності, скоєних РФ в умовах збройного конфлікту за 6 останніх років на території України, а також докази в національних і міжнародних судових інстанціях реалізації державою-агресором" ефективного контролю "над тимчасово окупованими територіями", - зазначив Мамедов.

Як повідомляляє  прес-служба Ради безпеки, під час зустрічі сторони обговорили стан розслідування Департаментом нагляду в кримінальних виробництвах щодо злочинів держави-агресора на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і в окупованому Криму.

Читайте також: Російські силовики знову прийшли з обшуками до кримських татар, чотирьох осіб затримали

Нагадаємо, бойовики в так званій "ДНР" ввели смертну кару за вчинення злочинів. "Суд" виніс вже два смертельних вироки, про це йдеться в доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини. На момент публікації доповіді "вироки" окупаційного "суду" ще не були виконані.

В ООН стурбовані фактом введення смертної кари на тимчасово окупованій території Донецької області, адже в перші роки війни на Донбасі незаконні збройні формування вже проводили страти.