UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні пік захворюваності на грип та ГРВІ очікується в жовтні-листопаді

Захворюваність на ГРВІ в Україні почала стрімко зростати.

Завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров'я Оксана Кошалко прогнозує, що пік захворюваності на грип і ГРВІ в Україні буде в жовтні-листопаді 2021 року.

"Початок епідсезону офіційно стартує з жовтня. Цього року фактичний початок епідсезону збігатиметься з календарним", – зазначила Кошалко під час прес-конференції в Києві в середу, 22 вересня.

Вона наголосила, що захворюваність на ГРВІ наразі стрімко зростає, при цьому в країні поки що немає лабораторного підтвердження циркуляції вірусів грипу.

"Тільки за минулий тиждень на ГРВІ в Україні захворіло близько 182 тис. людей. Ми бачимо значне зростання - більше ніж на 50% порівняно з попереднім тижнем", – підкреслила експерт.

Завідувач відділу імунізації ЦГЗ Олександр Заїка зазначив , що цього року в Україні буде доступно близько 1 млн вакцин від грипу.

Він також підкреслив, що  в країні будуть доступні чотиривалентні вакцини виробництва Кореї, Франції та Нідерландів.

"Вакцини потраплять у продаж, щойно пройдуть контроль Держлікслужби. З 20 вересня вони почали проходити контроль. Він триває протягом двох тижнів", - сказав він.

Експерт наголосив, що під час вакцинації від грипу та від COVID-19 рекомендується брати інтервал у два тижні між щепленнями.

Як повідомлялося раніше, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін зазначив, що цього року в Україні очікується циркуляція трьох штамів грипу: B/Washington, H1N1 та H3N2.

Читайте також: МОЗ має намір зробити обов'язковою вакцинацію проти COVID-19 для деяких професій

З 23 вересня вся Україна переходить до жовтої зони карантину

Зараз в Україні набирає обертів нова хвиля епідемії.  Показник рівня захворюваності коронавірусом перевищено в столиці та у 22 областях. У Києві локдаун можуть запровадити у листопаді.