UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні підготували підлітків-консультантів для ментальної допомоги ровесникам

Молодь може отримати консультації з питань ментального здоров'я під час загострення військового конфлікту.

В Україні масштабується кампанія #ShareWeCare про збереження та покращення психічного здоров'я серед підлітків. Вже зараз молодь може отримати безкоштовні онлайн-консультації щодо ментального здоров'я під час загострення військового конфлікту за методом «рівний-рівному».

З початком пандемії ЮНІСЕФ та Teenergizer впроваджують проєкт з розширення та вдосконалення онлайн-консультацій для підлітків за методом «рівний-рівному», тобто розмови відбуваються як з професійними психологами, так і з ровесниками. За цей час 130 підлітків-консультантів пройшли підготовку та надали понад 12 тисяч онлайн-консультацій підліткам.

Читайте також: В Україні з'явився Telegram-бот з правилами підготовки до НС

Найпоширенішими темами, що хвилюють молодь сьогодні, є особисті стосунки, сексуальне здоров'я, селф-харм, депресії, самоізоляція, втрата сімейного доходу, тривога через можливий воєнний конфлікт.

«Працюючи з підлітками та молодими людьми в Україні та в усьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії з 2015 року, Teenergizer спостерігає стрімке зростання попиту на підтримку психічного здоров'я серед молоді, тоді як доступність дружніх до молоді послуг у галузі психічного здоров'я на державному рівні, на жаль, залишається обмеженою. Підлітки рідко обговорюють свої проблеми з батьками чи вчителями у школах. Провідний світовий досвід демонструє, що підтримка "рівний-рівному" часто є вирішальною. Особливо тоді, коли безпека нашої країни ставиться під загрозу», - розповіла Яна Панфілова, голова правління Teenergizer.

Міністерство охорони здоров'я також анонсувало відновлення діяльності молодіжної групи, яка працюватиме над ключовими рішеннями молодіжної політики на державному рівні.

Діючий процес було обговорено на відкритому діалозі з молоддю «Турбота про ментальне здоров'я», організованому за сприяння молодіжного руху Teenergizer та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у рамках Національного плану заходів на 2021-2023 роки у рамках Концепції розвитку охорони психічного здоров'я в Україні. У діалозі взяли участь перша леді України Олена Зеленська, міністерка соціальної політики Марина Лазебна, заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Мікичак, представники ВООЗ, ООН, Міністерства освіти і науки, психологи, лідери думок.

Teenergizer – міжнародна організація з центральним офісом у Києві, що об'єднує ВІЛ-позитивну молодь із негативним ВІЛ-статусом. Команда Teenergizer просуває важливість ментального здоров'я, сексуальну освіту, а також права підлітків на законодавчому рівні щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров'я, зокрема ВІЛ та ментальне здоров'я.

Сьогодні Teenergizer реалізує та розширює ініціативу психологічного онлайн-консультування підлітків, доступного на веб-платформі teenergizer.org. Наразі команда включає 120 спеціально підготовлених консультантів-однолітків.