UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні перейменують 83 населені пункти – Нацкомісія

Назви, які будуть перейменовані, не відповідають стандартам державної мови

В Україні запропонують перейменувати 83 населені пункти в 15 областях України. Про це повідомляє Національна комісія зі стандартів державної мови. Як зазначає голова Національної комісії Юлія Чернобров на засіданні комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, члени комітету розглянули і підтримали пропозиції щодо відповідних перейменувань. Пропозиції, які надавалися комітету, надходили від органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій та Національної комісії зі стандартів державної мови.

Читайте також: Київрада звернулась до Мінкульту, аби Національну музичну академію України імені Чайковського перейменували

Пропонується перейменувати населені пункти Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської та Чернігівської областей. 

Під перейменування потрапляють назви, які, на думку експертів, не відповідають стандартам державної мови. Конкретного переліку відповідних населених пунктів, що підлягатимуть перейменуванню, не публікують, однак зазначають частину з таких назв. “Такі назви сіл як Южне, Майське, Восточне, Роща, Травкине та інші мають зникнути з мапи України”, – вказує офіційний сайт Нацкомісії.

За інформацією профільного комітету Верховної Ради, питання “Про перейменування окремих населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови” було включено у порядок денний засідання комітету.

Як повідомлялося, у Верховній Раді створено окремий підкомітет, який має готувати для розгляду парламенту рішення щодо перейменування населених пунктів та виконання рішення щодо деколонізаційного та декомунізаційного законодавства.