UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні оголосили підозру першому заступнику керівника адміністрації Путіна Кірієнку

Він ідеолог усіх "референдумів" та антиукраїнських інформкампаній Кремля. 

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру першому заступнику керівника адміністрації президента Російської Федерації Сєргєю Кірієнку, якого вважають куратором Кремля тимчасово окупованих регіонів України

Як зазначили в СБУ, посадовець уже багато років є довіреною особою Владіміра Путіна і входить до його найближчого оточення. А після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Кірієнко став «куратором» тимчасово окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Саме він координує діяльність окупаційних адміністрацій країни-агресора, зокрема в «кадрових» питаннях, зокрема контролює  абсолютно всі сфери примусової інтеграції тимчасово захоплених територій України в «законодавче поле» Росії.

В тому числі Кірієнко брав безпосередню участь в організації російських псевдореферендумів «про приєднання до РФ» та відповідав за підсумки цього «голосування».

Згодом, восени 2023 року, саме він вручив  гауляйтерам Пасічнику, Сальдо та Пушиліну «документи» на призначення їх очільниками російських окупаційних органів на окупованих територіях України.

Читайте також: Три вежі Кремля: що відбувається в оточенні Путіна

Також Кірієнко координує діяльність російських медіа та відповідальний за просування пропагандистиських наративів Кремля, висловів і реакцій на події, що стосуються України, зокрема виправдання російських воєнних злочинів.

На підставі зібраних доказів Кірієнку інкримінують:

Читайте також: Курська операція викриває вразливість режиму Путіна — The Times

Путінським інтересам в РФ підіграють не тільки представники  Кремля. Нещодавно вислані з країни російські опозиціонери Андрєй Півоваров і Владімір Кара-Мурза неприємно вразили українців, коли на своїй першій прес-конференції цілком серйозно закликали «простягнути руку» «простим росіянам» і послабити санкції проти Росії. Про те, чому цього не варто робити, читайте в статті Володимира Кравченка «Як російська опозиція зіграла на руку Путіну».