UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні можливий кислий дощ: названа причина

Діоксид сірки SO2 знаходиться в верхніх шарах атмосфери.

Над Україною циркулюють повітряні маси з підвищеним рівнем концентрації діоксиду сірки, який утворився після виверження вулкану на Канарських островах.

Про це повідомляє Український гідрометцентр на своїй сторінці в Facebook.

У повідомленні уточнюється, що мова йде про виверження вулкана Кумбре-Велья на острові Ла-Пальма.

Вчені різних країн за допомогою супутникового моніторингу виявили переміщення по території Європи повітряних мас з підвищеним рівнем концентрації діоксиду сірки SO2, який активно виділяється при виверженні.

Зараз ці повітряні маси досягли України.

Читайте також: Біля берегів Японії спливли затонулі кораблі

Перевищення концентрацій SO2 спостерігається на значних висотах - 10-15 км, тому це не впливає значним чином на повітря, яким ми дихаємо.

Ілюстрація з www.facebook.com/UkrHMC/

Проте синоптики попереджають, що в разі випадання опадів в Україні може сформуватися слабокислий дощ, який "не представляє суттєвої небезпеки для навколишнього середовища".

Повітряні маси над Україною найближчими днями будуть переміщатися досить швидко з південно-західним вітром 7-12 м/с з поривами до 15-20 м/с, тому маса повітря, що містить SO2 практично повністю покине територію країни в східному напрямку.

Нагадаємо, 20 жовтня, на півдні Японії відбулося виверження вулкана Асо, який підняв у небо масивний стовп сірого диму заввишки близько 3,5 км про це повідомило Японське метеорологічне агентство.