UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні хочуть створити реєстр замінованих земель

Зокрема реєстр допоможе відслідковувати стан розмінування територій.

Кабмін вирішив створити в Україні державний реєстр територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами.

Відповідне рішення ухвалили 7 червня, повідомили в Міністерстві економіки України.

Читайте також: В Україні тестують дрон-розміновувач, який працює в 4 рази швидше за людину

Адмініструванням сайту займатиметься Державна служба з надзвичайних ситуацій, а за технічною частиною опікуватиметься Центр гуманітарного розмінування. Реєстр запрацює після введення його в експлуатацію ДСНС.

Зокрема за допомогою реєстру можна буде відслідковувати стан розмінування територій, підприємці  матимуть змогу отримати витяг про статус своїх земель: забруднені вони чи очищені, а місцева влада – контролювати стан сільськогосподарських територій, стосовно яких надали місцеві податкові пільги на підставі висновків про забруднення земель.

Хто наповнюватиме реєстр:

Додавати інформацію у реєстра також можна буде, наприклад, на основі супутникових фото чи засобів сканування.

До реєстру можна буде вносити інформацію про результати обстеження, зокрема, за допомоги супутникових знімків. Ділянка, на якій не виявили чи знищили вибухонебезпечні предмети, виключатиметься з реєстру.

Читайте також: Україна отримала ще 10 роботизованих машини для розмінування від Південної Кореї

Щодня ми отримуємо повідомлення про виявлені вибухонебезпечні предмети або підриви на них цивільних. На жаль, війна ще не закінчилася і ці страшні цифри будуть тільки зростати. Що держава робить уже зараз? Як вибудовує практику розмінування та систему майбутньої безпеки, щоб врятувати максимальну кількість життів? Наскільки плідно співпрацює з міжнародними партнерами?

Свої відповіді у статті "Розмінування. Наскільки масштабна проблема і як її вирішувати?" дає заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий.