UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні хочуть перевіряти водіїв на алкоголь та наркотики: хто потрапить під нові правила

Минулого року поліцейські склали понад 100 тисяч протоколів за керування авто у нетверезому стані.

В Україні можуть запровадити обов'язкову перевірку учасників ДТП на алкоголь та наркотики. Зараз ця процедура не є обов'язковою і проводиться на розсуд поліцейських.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6558, який передбачає проведення обов'язкової експертизи для водіїв-учасників дорожньо-транспортних пригод із постраждалими або загиблими. Автори законопроєкту пропонують внести відповідні зміни до КУпАП та КПК.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказується, що саме алкогольне або наркотичне сп'яніння водіїв є частою причиною смертельних ДТП. Порушення правил дорожнього руху та водіння у нетверезому вигляді становлять найбільшу небезпеку для життя та здоров'я учасників дорожнього руху.

Так, за 10 місяців минулого року на українських дорогах сталося понад 20 тисяч автокатастроф із постраждалими, загинуло понад 2,5 тисячі людей. А поліцейські склали 113 тисяч адмінпротоколів за керування у нетверезому стані.

Високий рівень травматизму та смертності в ДТП завдає державі ще й економічної шкоди: за даними Світового банку, соціально-економічні втрати від аварій становлять понад 100 млрд гривень на рік.

«Необхідність відповідних законодавчих змін зазначена в урядовій Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2024 року, яка визначає внесення змін до законодавства щодо вдосконалення процедури огляду стану сп'яніння осіб, які керують транспортними засобами», - зазначається у документі.

Також законопроєктом передбачено розширення спеціалізації медпрацівників, які проводять перевірку на сп'яніння. Крім наркологів, дати право огляду пропонують черговим лікарям відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги багатопрофільних лікарень.

Читайте також: Обов'язковий техогляд авто 2022 року: до яких нововведень необхідно готуватися українцям

Нагадаємо, з 1 листопада 2021 року в Україні діють нові правила дорожнього руху. ZN.UA підготувало інфографіку, яка допомагає розібратися в нововведеннях.

Також нагадуємо про правила їзди в зимову негоду, коли видимість на дорозі може бути обмеженою, а покриття – вкрите льодом. За складних погодних умов краще утриматися від подорожей на власному транспорті.