UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні до 40% впав рівень охоплення щепленнями, йдеться передусім про дітей

У ЦГЗ нагадують, що для внутрішньо переміщених людей не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до медзакладу. Вакцинацію зроблять безоплатно.

Від початку року в країні рівень охоплення щепленнями дітей впав нижче 40%. Таку статистику наводить Центр громадського здоров'я і закликає батьків надолужити з вакцинацією.

Якщо тенденція збережеться до кінця цього року, охоплення щепленнями сягне лише 60%. А за даними ВООЗ, для формування колективного імунітету рівень охоплення має бути не менше 95%. Ось про які хвороби (вакцинація проти яких суттєво впала) йдеться:

"За 6 місяців 2022 року з усіх дітей до 1 року лише: 29,7% отримали свої дози щеплення проти туберкульозу; 23,1% отримали свої дози щеплення проти вірусного гепатиту В; 33,9% отримали свої дози щеплення проти дифтерії, правця та кашлюку; 36,4% отримали свої дози щеплення проти хіб-інфекції; 33,3% отримали свої дози щеплення проти поліомієліту", – повідомляють у ЦГЗ.

У відомстві констатують, що немалий вплив на згадані показники мають бойові дії. Однак констатують, що інфекційні захворювання нікуди не зникають.

Читайте також: В Україні запрацювала платформа для пошуку депортованих і зниклих безвісти дітей

“Війна в країні може лише сприяти їхньому розповсюдженню. Будь-яке переривання планової імунізації, навіть на короткий період, призведе до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій. У нас в країні вже є спалах поліомієліту. Ймовірність спалаху кору досить висока", - повідомляють в ЦГЗ.

Батьки маленьких дітей, які пропустили щеплення, мають звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит для їх надолуження. Для внутрішньо переміщених людей не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до медзакладу. Вакцинацію зроблять безоплатно, а дані про щеплення одразу внесуть у єдину електронну систему охорони здоров’я. За бажанням, батьки можуть узяти довідку про зроблене щеплення.