UA / RU
Підтримати ZN.ua

В тилу сил АТО зростає загроза "диверсійної війни" - ІС

Невеликі групи бойовиків легко обходять блок-пости українських військових.

Група "Інформаційний спротив" повідомляє про зростання небезпеки дій дивесантов в тилу українських військ на сході країни.

"Зростає загроза "диверсійно-терористичної війни" в тактичних тилах сил АТО, де наростає кількість зафіксованих обстрілів і випадків мінування місцевості силами ДРГ (диверсійно-розвідувальних груп - ред.) бойовиків", - наголошується в повідомленні ІС на Facebook її координатора Дмитра Тимчука.

Також "Інформаційний спротив" виступив з критикою позиції влади Донецької області.

"Фактично лінія розмежування прозора, обійти будь-блок-пост сил АТО для групи підготовлених диверсантів не становить праці. У районах, що примикають до території "ДНР", ситуацію погіршує позиція керівництва Донода щодо "спрощення пропускного режиму в зоні АТО". У зв'язку з цим актуальна загроза перенесення "диверсійної війни" в оперативно-тактичні тили сил АТО, що зробить уразливими органи військового управління, комунікації і систему логістики українських військ", - вважають експерти.

Щодо поточної ситуації в зоні ІС повідомляє, що протягом минулих діб бойовики застосовували і стрілецьке озброєння і артилерію: 82-мм і 120-мм міномети, 122-мм артилерію і озброєння бронетехніки.

У Широкіно бойовики наносили удари з 120-мм мінометів по заздалегідь розвіданих цілях, українські військові відзначили високу ефективність і щільність вогню.

На Донецькому напрямку терористи наносили удари з мінометів (82-мм і 120-мм), АГС-17 і стрілецької зброї в районі н. п. Мар'їнка. Відзначається робота снайперів в даному районі. Також зафіксовано неодноразове застосування протитанкових засобів (ПТРК) проти опорних пунктів українських військ.

В районі Опитного, Авдіївки, а також північніше, в районі Кірового та Ленінського, бойовики застосовують 122-мм ствольну артилерію і 82-мм міномети на транспортних платформах. Застосування 122-мм артилерії також зафіксовано в районі Семигір'я, Травневого, Гольмовського, на правому фланзі Світлодарського плацдарму.

"За інформацією групи ІС, дані обстріли бойовики здійснюють силами перекинутої в район н. п. Горлівка артгрупи (не менше 10 гармат Д-30 і кілька САУ 2С1). Крім того, в районі Травневого зафіксовано бронегрупу супротивника (два танка під прикриттям чотирьох БМП-2)", - наголошується в повідомленні.

В районі Щастя і Трьохізбенки, а в районі Кримського і Новотошковки зафіксовані мобільні групи 82-мм мінометів.

"Дані групи працюють "за викликом" піхотних груп противника, що оперують перед переднім краєм і в "нейтральній смузі", і виявляють позиції сил АТО. Мінометні групи бойовиків, які прибувають після виявлення цілей, здійснюють 5-6 залпів і негайно змінюють позиції", - розповіли в ІС.

Вранці у вівторок у штабі сил АТО заявили, що на різних напрямках з боку бойовиків було зафіксовано близько сорока обстрілів позицій українських військ і мирних населених пунктів.