UA / RU
Підтримати ZN.ua

В середньому на одного депутата Верховної Ради працює 15 помічників: скільки з них працює без зарплати з бюджету

Гендерна рівність не спостерігається – більшість помічників депутатів парламенту є чоловіками

Більшість помічників-консультантів депутатів Верховної Ради у парламенті поточного скликання виконують свою роботу на громадських засадах. Таких помічників налічується наразі 4355 осіб. Ці 72% помічників працюють без оплати своєї праці з бюджету. 1672 осіб або 28% консультантів-помічників депутатів мають трудові відносини з державою і постійно отримують зарплатню. Про це розповідають експерти аналітичної платформи YouControl у дослідженні, присвяченому роботі помічників депутатів українського парламенту.

Читайте також: Дохід депутатів Верховної Ради склав 7 млрд грн: скільки депутатів живе на свою зарплату

Як зазначається у звіті, на одного народного депутата припадає приблизно 15 помічників-консультантів. Загалом налічується понад 6000 нинішніх та колишніх помічників народних депутатів поточного скликання.

“Найбільше у 9 скликанні їх має “Слуга Народу”, в якій 235 членів фракції залучили 3269 помічників. А найменше підлеглих у позафракційних, в них на 19 депутатів 253 помічники. Віктор Чорний з “Платформи за життя та мир” серед усіх чинних нардепів залучив найбільше консультантів — 54 людини. А от Петро Порошенко з “Європейської Солідарності” має нуль помічників”, – вказано у звіті про дослідження.

Кількість помічників-консультантів скоротилась порівняно з попереднім скликанням парламенту майже в половину. У восьмому скликанні Верховної Ради 422 депутати парламенту мали 10 000 консультантів-помічників.

Хто старожил серед помічників народних депутатів?

Серед помічників-консультантів є своєрідні старожили, які працюють вже з народними депутатами шість скликань без перерви, тобто з 4 по 9 скликання Верховної Ради. За спостереженнями дослідників, такі консультанти зазвичай працюють не з однією політичною силою і навіть не з одним народним депутатом.

“Наприклад, Ксенія Сергіївна Лобода допомагає безпартійній Юлії Світличній та члену фракції “Слуга Народу” Сергію Демченку. Вона була помічницею депутатів 4, 5, 6, 7 та 8 скликань. Зокрема, Олексія Кунченка, Сергія Мошака та Таїсії Повалій з “Партії регіонів”. Оксана Іванівна Розенко є помічницею Максима Гузенка та Артема Дубнова від “Слуги Народу”. З “Слугами” Павлом Фроловим та Олександром Совою працює Ольга Адамівна Яценко. Тетяна Петрівна Барановська консультує Нестора Шуфрича з “Платформи за життя та мир” та допомагала його колезі з депутатської групи Олександру Качному. Георгій Євгенович Абаканович — помічник Юрія Павленка з “Платформи за життя та мир” та консультував Валерія Колюха зі “Слуг Народу”. Володимир Володимирович Полтавський допомагає із законотворчістю Михайлові Соколову із “Батьківщини” та був помічником в Олексія Гончаренка з “Європейської Солідарності”. З обома вищезгаданими політсилами контактував і Сергій Володимирович Кондратюк, який працював з Іваном Крульком та консультує Сергія Мандзія”, – зазначається в дослідженні.

Як повідомлялося раніше, 298 депутатів отримали більше доходів, ніж у 2022 році. Аналіз відкритих даних з декларацій народних депутатів свідчить, що у народних обранців зросла офіційна заробітна плата. Середньорічний показник у 2023 році збільшився на 36% в порівнянні з показником у 2022 році.

Сукупний дохід чинних нардепів, декларації яких є у відкритому доступі за 2022-2023 рр., склав понад 7 млрд грн. Так, 42% від суми складають доходи депутатів “Європейської Солідарності”, 18% – “Слуги Народу”, 12% – “Партії “За майбутнє”, 6% – “Довіри”, 5% – доходи позафракційних нардепів. Доходи інших політсил складають трохи більше, ніж 10% від загальної суми.