UA / RU
Підтримати ZN.ua

В СБУ та поліції розповіли, чому прийшли з обшуками в Музей Революції Гідності

Йдеться про розкрадання коштів.

Обшуки у приміщенні Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції Гідності проводять в рамках справи про розкрадання коштів, виділених на реконструкцію об’єктів, повідомили в Службі безпеки України. У поліції також розповіли про деталі розслідування.

“Слідчі підозрюють посадовців меморіального комплексу у розкраданні коштів, виділених на реконструкцію об’єкта. Триває досудове слідство за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України”, - йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, керівництво музею уклало договори на майже 150 мільйонів гривень на роботи із реконструкції та благоустрою об’єктів меморіального комплексу. При цьому підрядникам перерахували аванс у розмірі 80% від суми договору, що склало 111 млн грн.

“Однак правоохоронці з’ясували, що у встановлені угодами терміни роботи фактично не проводились. Натомість більшість отриманих підрядником бюджетних коштів було витрачено не на цілі, які прописані у відповідних договорах”, - зазначили в СБУ.

Водночас у Нацполіції повідомили про те, що згідно з актом ревізії, на казначейському рахунку підрядника залишок коштів, виділених на об’єкт, станом на березень 2020 року, складав 9 млн 878 тис. 517 грн. Також правоохоронці виявили фінансові порушення і в Музеї Революції Гідності, що призвело до збитків на суму майже 4 млн грн.

Обшуки проводять на підставі ухвали слідчого судді Голосіївського районного суду.

Читайте також: Помер ветеран АТО, який підпалив себе на Майдані – дочка

Як повідомлялося, вранці 19 листопада до Національний музей Революції Гідності вранці прийшли з обшуком слідчі Відділу розслідування злочинів у сфері господарської і службової діяльності.

Речниця Архіву національної пам’яті Дарина Рогачук повідомила, що з 7:00 ранку обшуки також тривають у директора Музею Майдану Ігоря Пошивайла.  Сам Пошивайло зазначив, що такі дії правоохоронців напередодні Дня Гідності та Свободи України навряд чи є випадковими.