UA / RU
Підтримати ZN.ua

У СБУ підрахували митників і прикордонників, засуджених за контрабанду в 2020 році

Повідомлення про підозру в контрабанді отримали 84 митника і прикордонника.

У кримінальних справах про контрабанду, які розслідувала СБУ, в 2020 році вироки отримали 36 осіб, майже половина з них - митники і прикордонники, повідомили в Службі безпеки України 20 січня.

Засуджено було 12 співробітників Держприкордонслужби і четверо співробітників Митної служби.

Повідомлення про підозру за ст. 201 Кримінального кодексу (контрабанда) СБУ вручила 53 митникам, 31 прикордоннику та 10 співробітникам контролюючих органів на кордоні.

Також СБУ відзвітувала про донарахування до бюджету понад 2,5 млрд митних платежів завдяки діям співробітників відомства.

СБУшники вилучили предмети контрабанди та виявили порушення митних правил ще на 510 млн гривень.

«СБУ організовані також заходи з виявлення та попередження спроб іноземних спецслужб, організованих злочинних угруповань та окремих осіб використовувати українських митників і прикордонників для здійснення діяльності на шкоду державній безпеці України», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: СБУ розслідує ввезення контрабандної вакцини від коронавирусу для українських чиновників

25 листопада 2019 року детективи НАБУ затримали 10 осіб за підозрою в організації масштабних контрабандних схем. Серед затриманих – начальник Кивеской митниці Сергій Тупальский і ще шестеро співробітників Державної митної служби. Організатором ОЗУ слідство вважає бізнесмена Вадима Альперіна. У 2017 році його заарештовували за спробу підкупу детектива НАБУ.

27 листопада Альперін прийшов на допит в САП, де його затримали детективи НАБУ.

ВАКС заарештував Альперіна з альтернативою 70 млн гривень застави. Вже 3 грудня після внесення цієї суми підозрюваний вийшов з СІЗО.