UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Росії спланували нову хвилю депортації українських дітей влітку – ISW

Їх вивозитимуть на «патріотичні навчання» з елементами військової підготовки.

Російські окупанти готуються посилити депортацію українських дітей до Росії влітку літа 2024 року, ще більше закріплюючи цей компонент російської кампанії геноциду в Україні, заявляє Інститут вивчення війни.

Аналітики вказують, що керівник так званої «ЛНР» Леонід Пасічник на початку тижня заявив, що російські регіони у 2024 році «приймуть» понад 12 тисяч дітей з окупованої Луганської області, а загалом у «літні табори» в Росії відправлять  40 тисяч дітей з окупованих українських територій.

Зокрема, деяких дітей відправлять аж у Владивосток. Окупаційне «мінпраці» на захопленій частині Херсонської області повідомило, що невизначена кількість дітей з області поїде до табору «Океан» у Приморському краї РФ для проведення «освітньої, спортивної та культурної програми».

Водночас дітей з окупованої Луганщини планують направляти у «військово-патріотичний спортивний табір» у Волгоградській області Росії, де їх «навчатимуть» військово-інженерним, тактичним, вогневим, парашутним, зв’язківським навикам та «основи національної безпеки», управління дронами та тактичній медициній.

В ISW нагадують, що такі «літні табори» є фундаментальним компонентом російської кампанії з депортації українських дітей до Росії та є  підтвердженим актом геноциду.

«Українські діти, які були депортовані до Росії на такі «канікули» чи «літні табори», стикаються з програмами русифікації, які ґрунтуються на ізоляції від українських родин, мови, культури та історії. Російська влада, ймовірно, посилюватиме зусилля щодо депортації протягом літа під виглядом літніх канікул, але ці програми є актами геноциду проти українського народу, незважаючи на спроби Росії маскувати їх як тимчасові освітні заходи», - підкреслюють аналітики.

Читайте також: "Вони казали, що "хохол должен валить". Я так і зробив": 18-річний Богдан Єрмохін про реалії російської депортації

Нагадаємо, що Росія викрала та незаконно вивезла з України щонайменше 20 тисяч дітей. У Росії їх перевиховують й формують російську ідентичність. Також за ними слідкують у соціальних мережах, а подекуди класифікують як «потенційних терористів».

Відважна бабуся зуміла повернути до сім'ї депортованого в РФ онука. Близько півроку вона виборювала його, проїхала не одну тисячу кілометрів, але за допомогою громадських організацій повернула онука додому. Про те, як їй це вдалося, писала Юлія Мельничук у статті «Вкрадені Росією українські діти: одна із 19 514 історій».