UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Росії до 19 років колонії засудили українського морпіха

Його звинуватили «у жорстокому поводження з цивільним населенням».

Російський суд в Ростові-на-Дону засудив українського військового морської піхоти Антона Чередника  до 19 років колонії за обвинуваченням у буцімто вбивстві мешканця Маріуполя за неправильну вимову слова «паляниця» українською, пише «Медуза».

Згідно з рішенням російського суду, військовослужбовця ЗСУ визнали винним «у жорстокому поводженні з цивільним населенням, насильницькому захопленні влади, вбивстві за мотивами політичної та національної ненависті і діяльності».

За версією російського слідства, Чередник 27 березня 2022 року в Маріуполі зупинив місцевих жителів Олександра Піскунова та Сергія Поцелуєва і вимагав у них вимовити слово «паляниця». Слідчий комітет РФ стверджує, що Піскунов неправильно вимовив слово, в результаті Чередник застрелив його.

У суді Чередник казав, що вистрілив у чоловіка, бо той поводився підозріло і сіпнувся так, ніби намагався дістати зброю. Військовий також стверджував, що не змушував Піскунова казати українські слова. Він зазначив, що  слідству знадобилась така версія, щоб сфальшувати мотив національної ненависті.

Читайте також: ОГП: Наразі відомо про понад 11 тисяч загиблих у Маріуполі, та ця цифра може виявитися применшеною вдесятеро

Як зазначає видання «Кавказ. Реалії», у Росії Череднику призначили більше «покарання», аніж вимагала прокуратура, яка просила про 17 років колонії.

Рішення суду поки що не опубліковане, однак видання зазначає, що у обвинувачувальному вироку Маріуполь названо «тимчасово окупованою Україною територією незалежної держави з центром у Донецьку».

За даними видання «Ґрати», Антон Чередник служив у морській піхоті ЗСУ та опинився в полоні під час боїв за Маріуполь.

Наразі він залишається у слідчому ізоляторі у Ростові-на-Дону, його родина та незалежні адвокати не мають до нього доступу,  а інтереси українського полоненого представляє російський адвокат за призначенням.