UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Полтавській області арештували документацію районних ВЛК

В області найвищий по країні показник непридатних та обмежено придатних серед тих, хто пройшов комісію.  

Октябрський районний суд Полтави арештував документи районних військово-лікарських комісій  Полтавської області через розслідування можливих незаконних дій посадовців ВЛК, повідомило Національне агентство із запобігання корупції.

В НАЗК зазначили, що в Полтавській області 20% тих, хто пройшов ВЛК, в результаті були визнані непридатними до служби і це найбільший показник «непридатності» по країні.

Загалом же Полтавська область входить в п’ятірку регіонів, де зафіксовано найбільшу кількість осіб, визнаних обмежено придатними – 31% від загальної кількості тих, хто проходив комісію у 2022 році та 30% за дев’ять місяців 2023.

В Нацполіції підозрюють, що співробітники ВЛК області виносили рішення про непридатність до служби та обмежену придатність за хабарі.  

На разі слідство ще встановлює наявність недостовірних відомостей у медичній документації військовозобов’язаних, імовірність фальсифікованих підстав для застосування статей, за якими людей визнавали непридатними та виключали з військового обліку.

Читайте також: Кабмін зменшив термін дії висновку ВЛК про придатність у воєнний час

Нагадаємо, влітку 2023 року поліція викрила у Полтавській області начальника хірургічного кабінету військової частини на вимаганні хабаря за надання позитивного висновку про непридатність до військової служби.

В грудні НАЗК опублікувало дослідження, в якому вказало на низку корупційних ризиків в організації діяльності ВЛК по всій країні.