UA / RU
Підтримати ZN.ua

В питанні способу повернення Криму та Донбасу українці змінили свої погляди, але згоди не дійшли

Соціологи говорять про поворот у суспільній думці

Крим і Донбас частина українців хоче повернути перемовинами, але приблизно стільки ж за збройне відбиття території в агресора. За результатами досліджень, кандидатка психологічних наук, віце-президентка Асоціації політичних психологів України, заступниця директора з науково-методичної роботи Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України Світлана Чуніхіна, оцінює суттєву зміну настроїв суспільства і перехід до компромісних варіантів завершення війни.

Читайте також: Через шість років німецька прокуратура висунула звинувачення співробітникам Siemens за поставку турбін для окупованого Криму

“Минулого року українці були не дуже налаштовані на те, щоб прийняти можливі компромісні варіанти миру чи завершення війни”, – зазначила експретка. На думку Світлани Чуніхіної, зокрема такий поворот у суспільній думці за один рік відбувся у питанні визначення того що є перемогою для України. Як один із поширених варіантів пропонувався варіант за якого агресор відкинутий за межі окупованих територій станом на 24 лютого 2022 року, а питання Криму та Донбасу є проблемою дипломатичних перемовин щодо повернення.

Інтерфакс-Україна/youtube

У 2023 році не згодних з таким варіантом подій було 41,7% опитаних. У 2024 році проти такого сценарію – 26,2%.

Згоджувались із пропозицією у 2023 році – 30,4%, а у 2024 році – 39,4%. Побільшало і тих, хто не визначився з цього питання – з 27,8% до 34,3%.

Опитування проведене Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України 1-15 березня 2024 року. Опитування проведено методом очних (face-to-face) інтерв'ю. Опитано 2000 респондентів віком від 18 років і старше на підконтрольній Україні території. Вибірка репрезентує доросле населення України. Похибка вибірки становить 3,2%.

Як пише Financial Times, українці змагаються із Росією не лише за власну незалежність, але і за збереження міжнародного порядку, заснованого на правилах, і світу, де сила не має права, і кордони не змінюються силою. Саме тому перелом у війні на користь Києва слугуватиме інтересам усього вільного світу, вважають оглядачі видання.