UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН вважають, що ракетним ударом по Одесі Росія «технічно» не порушила угоду про «зернові коридори» — NYT

Представник організації заявив, що формально Росія не відмовлялася від ракетних обстрілів "тих частин портів, які не використовуються для експорту зерна".

Завдавши ракетного удару по морському порту Одеси Росія «технічно» не порушила домовленостей про «зернові коридори», досягнутих напередодні у рамках чотирьохсторонніх переговорів у Стамбулі. Таку думку висловив неназваний високопоставлений представник ООН.

За інформацією The New York Times, чиновник заявив колегам, що «технічно Росія можливо і не порушувала угоду». Він підкреслив, що підписуючи документ, Кремль не зобов’язувався утримуватися від обстрілів тих частин морських портів, які не використовуються безпосередньо для вивозу зерна. 

Представник ООН вважає, що РФ і надалі буде використовувати подібну тактику, прикриваючись «розташуванням військових об’єктів» поблизу або в портах України. 

Нагадаємо, що ввечері 22 липня Україна, Туреччина та Росія за підтримки генсекретаря ООН домовилися про гарантування безпечного експорту зерна з українських портів «Одеса», «Чорноморськ« та «Південний» протягом 120 днів із можливістю продовження цього терміну. 

«Сторони не здійснюватимуть жодних нападів на торгові судна та інші цивільні судна і портові споруди, які беруть участь у цій ініціативі», - йшлося у документі.

Читайте також: «Плювок Путіна в обличчя генсеку ООН та Ердогану»: реакції на ракетні удари по Одесі після «зернової угоди» 

Тим не менш, уже вранці 23 липня росіяни завдали ракетного удару по одеському порту, пошкодивши об’єкти інфраструктури.

Україна і Росія підписали угоду, яка передбачає вивезення українського зерна Чорним морем. Але, готуючи угоду, чи не переступив Київ «червоних ліній»? Чи будуть у безпеці українські причорноморські міста після розмінування портів та проходів до них? Чи готовий Кремль дати гарантії безпеки? Про деталі домовленостей читайте у статті Володимира Кіма «Угода щодо зерна: чи не стане вона фатальною для України?»