UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН визнали відео з розстрілом російських військових "з високою ймовірністю справжнім", проігнорувавши версію Києва

Важливу роль в цій історії відіграє заява української сторони, в якій сказано, що саме росіяни першими відкрили вогонь. Отже, на той момент вони не мали статусу полонених. 

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив, що попередній аналіз Організацією відеозаписів, на яких показують, як українські солдати розстрілюють російських військових, вказує на те, що відео є "з високою ймовірністю справжнім". Про це пише агентство Reuters

В контексті заяви ООН важливо нагадати позицію української сторони, а саме пояснення омбудсмена Дмитра Лубінця. Уповноважений з прав людини пояснив, що оскільки саме росіяни відкрили вогонь - ні про яку їх здачу в полон не йде мова. Тож в цьому випадку окупанти вважалися не військовополоненими, а солдатами, що "ведуть бій і вчиняють віроломство". 

У повідомленні агентства, яке цитує позицію ООН, також сказано, що моніторингова група Організації заявила, що і Росія, і Україна катували військовополонених. Тож Турк закликав обидві сторони "дати чіткі вказівки своїм силам щодо поводження з військовополоненими та сказав, що всі звинувачення щодо незасуджених страт мають бути повністю розслідовані". 

Читайте також: Ми бачимо величезну різницю у реакціях України та Росії на звинувачення в скоєнні воєнних злочинів — посол Ван Шаак

Нагадаємо, в Інституті вивчення війни США зазначають, що відео за 18 листопада, на якому російський солдат відкриває вогонь по українських військовослужбовцях під час здачі групи окупантів у полон, стало каталізатором подальшого розколу між Кремлем і відомими голосами в тамтешньому інформаційному просторі. Річ у тім, що після цього російські блогери розкритикували армію через відсутність дисципліни серед мобілізованих, а також через сам факт спроби здатися українцям цілою групою.