UA / RU
Підтримати ZN.ua

В окупованому Криму з ночі проводять обшуки в кримських татар, є затримані

За звинуваченням у тероризмі затримали уже шістьох чоловіків.

В окупованому Криму російські силовики з 4 ранку проводять обшуки у домівках кримських татар. Станом на 9 ранку відомо про затримання шести людей, яких вивезли в невідомому напрямку, повідомляє “Кримська солідарність”.

За даними організації,  обшуки та затримання провели  в будинках:

Активісти нагадують, що Екрем Крош – рідний брат політв'язня Енвера Кроша, а Осман Абдуразаков – брат політв'язня Едема Бекірова.

“Усіх шістьох затримали та відвезли в Управління ФСБ, проте наразі точне місцезнаходження активістів невідоме”, - зазначають активісти.

Як кажуть рідні затриманих, обшук проводили без пред'явлення рішення суду та не дозволяли зателефонувати нікому, у тому числі зв'язатися із юристом.

Зокрема дружина Айдера Асанова Поліна розповіла, що обшук тривав близько двох годин, врешті в будинку дивним чином з'явилися невідомі книги, а чоловіку пред'явили зв'язок із якоюсь сектою, змусили підписати документи та вивезли буцімто до Сімферополя.

Дружина Екрема Кроша Аміде також розповіла, що в будинку під час обшуку виявили книги, яких в домі до того не було, а чоловіку заявили, що його затримують згідно із статтею 205 кримінального кодексу Росії “Тероризм”.

Читайте також: Зеленський про звільнення Криму: «Це наша земля. Наша ціль деокупувати всі наші території»

Російська окупаційна влада систематично з 2014 року здійснює тиск на кримських татар, які проживають в окупованому Криму. Основна причина – незгода народу з російською окупацією півострова. Зокрема проти кримських татар сфальсифіковано низку кримінальних справ за статтею про тероризм.