UA / RU
Підтримати ZN.ua

В окупованому Криму вже близько півмільйона росіян – Джемілєв

Окупанти українського півострова продовжують курс на зросійщення.

Росія за роки окупації українського Криму привезла на півострів близько пів мільйона своїх громадян, що ще більше погіршує для окупантів проблему із забезпеченням кримчан питною водою, наголошує лідер кримських татар, народний депутат Мустафа Джемілєв («ЄС»).

«Росіяни самі посилюють проблему з водою в Криму. Ведеться будівництво для нових переселенців із Росії. За нашими оцінками, вони привезли вже близько пів мільйона людей. На крадену територію вони заганяють своїх жителів. Ось така це держава. Крім того, дуже багато води споживають військові бази», - розповідає Джемілєв у бліц-інтерв’ю «Обозревателю».

За його словами, для місцевого населення води вистачає, але її нераціонально використовують. Зокрема, окупанти викопують десятки артезіанських колодязів, а коли ті через активну експлуатацію перестають давати питну воду, їх закривають і починають копати в іншому місці.

Погіршує ситуацію й «наплив туристів», переважна більшість яких є громадянами РФ.

«Ситуація в Криму зараз не надто підходяща для туристів. Передусім, дискомфорт через брак води. Вони весь час скаржаться на брак води, але водночас заявляють про 5-6 мільйонів туристів, які приїдуть. (...) Росія весь час заганяє туди своїх туристів, яким пропонують знижки на квитки та інше», - додає співрозмовник журналістів.

За словами Джемілєва, більшість туристів приїздить на окупований півострів зі своїми продуктами. Але дискомфорт відпочивальників і місцевих мешканців не зупиняє окупантів, які прагнуть створити вигляд, начебто із туризмом у Криму все добре.

Тому росіянам продовжать розповідати про «наплив туристів», а кримчанам – про «колосальні запаси питної води» під Азовським морем, яку от-от «почнуть видобувати».

Читайте також: Міноборони США: Росія продовжує посилювати військову присутність в Криму

Понад 80% потреб Криму в водопостачанні до російської окупації півострова в 2014 році забезпечував Північно-Кримський канал, вода по якому йшла з материкової частини України. Після окупації Криму Росією його перекрили (про блокування природних водотоків або річок у цьому випадку не йдеться).

Україна наполягає на тому, що поки півострів перебуває під російською окупацією, поставки води туди неможливі. Населенню природних запасів на півострові вистачає, а «спонсорувати» мілітаризацію Криму Росією Україна не буде.

Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни зобов'язує саме окупанта забезпечувати жителів окупованих територій водою і всім необхідним.

Докладніше про те, чим загрожує Україні поставка дніпровської води в Крим, читайте в статті Валентини Самар «Обережно, Крим. Слизько і боляче» для читачів ZN.UA.